Deloitte Centre, Auckland

PROJECTS

Deloitte Centre, Auckland

The premium-grade office tower developed, built, owned and managed by Multiplex and tenanted by BNZ and Deloitte is a contemporary masterpiece, standing tall over an entire city block and possessing four street frontages. It also integrates the heritage-listed Jean Batten Building.

The Deloitte Centre is Auckland’s most advanced environmentally sustainable commercial building, the first high rise tower in New Zealand to achieve a 5 Star Green Star Design Rating from the New Zealand Green Building Council.

Environmentally sustainable design elements include a double ventilated facade, improved natural lighting to offices, low water usage fittings, extensive metering of energy and water usage and, a rainwater harvesting system.

Winter gardens and six levels of interconnecting voids animate the podium spaces to deliver a workplace that enables cultural change and improved productivity.

The BNZ bank facilities feature a frontage to Queen Street and eights levels of fitted and tailored office space BNZ. Similar to the nine-level Deloitte fit-out, BNZ’s eight levels include kitchens, breakout spaces and interconnecting stairs. Each was customised according to the specific needs of the tenant.

The lower levels of the building include high end retail spaces that have attracted international brands, a strategically place cafe takes advantage of the triple-height entrance foyer on the QueenSt/Shortland Street corner.

Multiplex adopted an integrated approach that considered sustainability in design and construction as well as considering the future requirements of tenants.

The project had a long development period that included extensive consultations and research into the history of the area and former uses of the site. The result is a building that is very much part of New Zealand. It makes a significant contribution to the city by acknowledging its cultural heritage.

Multiplex’s reputation for quality, innovation and the successful delivery of major projects was proven once again with the Deloitte Centre, which was delivered on time and on budget and remained true to its environmentally sustainable aims.

LOCATION:
TYPE OF PROJECT:
CONTRACT TYPE:
STATUS:
YEAR(S):
CLIENT:
CONSTRUCTION VALUE:
ESD RATING:
CONSULTANTS:

Architect: Wilkinson Eyre

Structural Engineer: Arup

Mechanical / Electrical Engineer: Aecom