Parkside Student Residence, Toronto

PROJECTS

Parkside Student Residence, Toronto

Multiplex was engaged to provide Construction Management services under a Construction Management contract for the complete renovation of nine student residence floors (floors 14-22) student amenity spaces as part of the transformation of the former Primrose Hotel in downtown Toronto into a student residence.

The renovated ground floor includes the main reception, a gathering place that is part open lounge, part study hall (complete with a fireplace), a games lounge, bicycle storage and printing room. Further enhancement to the building includes a new slab opening on the second floor, creating a double-height atrium connection, and contemporary furnishings further enhance the building’s versatility, creating an atmosphere for both public and intimate gatherings.

The second floor provides a gym, laundry facilities and glass-walled meeting and reading rooms which are bathed in natural light from the new lounge that overlooks the street. The student amenity and recreational spaces of the second floor form the hub of Parkside.

The Parkside project was a unique opportunity for Multiplex to display its capabilities as the project was distressed and significantly behind schedule prior to Multiplex being engaged. Multiplex relished the opportunity to aid this repeat client in getting the project back on schedule and completed on time and to a high standard of quality. Using a collaborative approach, innovative problem solving and our passion for excellence, Multiplex was able to complete the fit out renovations and bring the project back on schedule, allowing for student occupancy for the 2016-2017 academic year.

The 190,000 sq. ft. pre-cast concrete structure that was once a hotel in downtown Toronto is now an animated student residence providing a full suite of amenities, including food services, recreation and conference space.

LOCATION:
TYPE OF PROJECT:
CONTRACT TYPE:
STATUS:
YEAR(S):
CLIENT:
FEATURES:
  • Games lounge
  • Bicycle storage
  • Double-height atrium connection
CONSULTANTS:

Diamond and Schmitt Architects